Kuidas ma saan teada, kas mu telefon on pealtkuulatud? (Androidi ja iOS-i kasutamisel)

Kas kahtlustad, et keegi luurab Sinu telefoni? Kas märkad murettekitavaid sümptomeid ja ei tea, kas saad oma seadet turvaliselt kasutada? Tänasest blogipostitusest saad teada, kuidas uurida, kas Sinu telefon on pealtkuulatud.

Kuidas saad teada, kas Sinu telefon on pealtkuulatud? Sümptomid

Kahjuks ei suuda me alati ära tunda, kas meie telefon on pealtkuulatud, sest sageli puuduvad ilmsed märgid. Siiski peaksime jääma valvsaks ja pöörama tähelepanu igale muutusele meie telefoni funktsionaalsuses, mis võib meile tunduda kahtlane. Kui teie nutitelefon "käitub" kummaliselt, näiteks kui see lülitab end ise sisse või välja, kui rakendused käivituvad ise või kui aku tühjeneb ootamatult kiiresti, võib see olla märk pealtkuulamisest. Ka nutitelefoni kaamera ebatavaline käitumine peaks samuti kahtlusi äratama.

Loomulikult ei tähenda kõik need signaalid 100%, et nutitelefon on pealtkuulatud. Need sümptomid võivad lihtsalt viidata riketele või seadme liigsele kulumisele. Siiski tasub jääda valvsaks ja hoida silma peal igasugusel kahtlasel käitumisel.

Samuti peaks see olema meile murettekitav märk, kui keegi meie ümber teab meie kohta asju, mida me ei ole kellelegi teisele jaganud.

Kui see on nii, siis tasub kontrollida, et meie telefon ei oleks pealtkuulatud. Siin on erinevad meetodid, kuidas seda teha nii Android-telefonide, näiteks Samsungi, Xiaomi või Huawei, kui ka iPhone’ide puhul.

Kuidas kontrollida, kas mu telefon on pealtkuulatud? (Androidi ja iOS-i kasutamisel)

Siin on 5 sammu, mida teha, et teada saada, kas Sinu nutitelefon on pealtkuulatud.

1. Proovi teenusekoodid (Android, iOS)

1. Kuidas ma saan teada, kas mu telefon on pealtkuulatud? (Androidi ja iOS-i kasutamisel)

MMI-koodid aitavad Sul tuvastada pealtkuulamisi ja eeskirjade eiramisi Sinu telefonis.

•  Sisesta nutitelefoni ekraanil kood *#21# ja saad teada, kas Sinu telefoni kõned ja sõnumid suunatakse teisele numbrile. Kui see on nii, näed seda ekraanil.

 

•  Sisesta kood *#62# ja sa saad teada, kuhu kõned suunatakse, kui Sinu telefon on välja lülitatud või kui oled väljaspool leviala. Ära paanitse kohe, kui ekraanile ilmub võõras number, sest tõenäoliselt on see Sinu kõneposti number. Veendu siiski, et see on tõesti see. Kontrolli numbrit otsingumootorist või helistage oma operaatorile.. (vt ka: Kuidas kontrollida välismaist mobiiltelefoni numbrit?).

2. Kontrolli seadme administraatoreid (Android)

2. Kuidas ma saan teada, kas mu telefon on pealtkuulatud? (Androidi ja iOS-i kasutamisel)

Et näha, kas Sinu telefon on pealtkuulatud, vaata administraatorite nimekirja, siis saad teada, millistel rakendustel on õigus telefoni hallata. 

Ava oma telefoni seaded ja kirjuta otsingumootorisse "Seadme administraatorid". Võid ka valida järgmises järjekorra: Seaded >> Turvalisus >> Seadmeadministraatorid.* Loendis näed rakendusi, millele on määratud administraatori staatus. Kui mõni rakendus äratab kahtlusi ja Sa leiad, et see ei ole pärit seadme või tarkvara tootjalt, siis piira kindlasti selle õigusi või kaalu selle eemaldamist üldse.

 

* Seadmeadministraatorite vahekaart võib olla teises kohas. See sõltub nutitelefoni tootjast ja mudelist.

3. Kontrollida oma iCloudi konto turvalisust (iPhone, iOS)

Sinu iCloudi konto luuramine on populaarne meetod, mida petturid kasutavad. Spioonid võivad varastada kasutaja iCloudi konto sisselogimise ja salasõna ning saada juurdepääsu kõikidele sõnumitele, fotodele ja kõnede ajaloole. Kui Sul on sisse lülitatud kaheastmeline kontroll, peaks Su kahtlus äratama, kui Sa saad oma telefonile taotluse kinnitada uue konto sisselogimist.

4. Kasuta professionaalseid seadmeid või spetsialisti abi (Android, iOS) 

Detektiivipoodide pakkumistest võib leida spetsiaalseid detektoreid, mis teavitavad jälgimisest ja pealtkuulajate leidmisest. Samuti on hea mõte anda oma telefon ettevõttele, mis on spetsialiseerunud pealtkuulamiste avastamisele.

Ära aga unusta, et enne sellise ettevõtte kasutamist kontrolliksid hoolikalt selle veebiülevaateid. Samuti on oluline, et Sa ei võtaks ettevõttega ühendust telefonilt, mida Sinu arvates jälgitakse. Vastasel juhul saavad spioonid Sinu sammudest teada.

  

5. Lülita jälgimisreklaamid välja (Android, iOS)

3. Kuidas ma saan teada, kas mu telefon on pealtkuulatud? (Androidi ja iOS-i kasutamisel)

Mõned kasutajad võivad tunda, et nende telefoni kuulatakse ära, kui neile näidatakse nende huvide ja otsingute põhjal personaliseeritud reklaame. Antud juhul ei ole aga põhjust muretsemiseks. On normaalne, et sellised ettevõtted nagu Google või Facebook koguvad kasutajatelt teavet ja andmeid.

 

Kui see on Sinu jaoks probleemiks, võid aga telefonis personaliseeritud reklaamid välja lülitada. Selleks tuleb vaid muuta oma  Google’i ja Facebooki kontode reklaami seadeid. iPhone’i puhul on huvipõhiste reklaamide piiramise võimalus leitav jaotisest: Seaded >> Privaatsus >> Reklaamid.

Kuidas kaitsta oma telefoni pealtkuulamise eest?

Et kaitsta oma telefoni pealtkuulamise eest, peaksime kõigepealt olema ettevaatlikud. Olgem ettevaatlikud SMS-sõnumites, e-kirjades ja sotsiaalmeedias saadud linkide suhtes. Mõtle kaks korda, enne kui klõpsad mõnele lingile ja kontrolli hästi allikat. Samuti ära lae alla rakendusi väljastpoolt Google Play või Apple'i poodi. Kasuta oma nutitelefoni sisseehitatud turvafunktsioone, nagu paroolid ja lukud, ning skaneeri oma telefoni regulaarselt. Ära anna kellelegi paroole või tundlikke andmeid, lülita bluetooth välja, kui seda ei kasutata, ja ära kasuta avatud Wifi võrke.

Loodame, et tänu meie juhendile suutsid Sa oma telefoniprobleemi lahendada ja oma turvalisuse eest paremini hoolitseda.

telefoni kaaned - vaadake neid
Uku Tamm
Uku Tamm

Koolitatud programmeerija, kirglik elektroonika testimine. Huvitatud mobiilseadmete ja GSM-tehnoloogia vastu. Mitmeid aastaid on ta oma teadmisi ja kogemusi jaganud tipptasemel ajakirjade lehekülgedel. Praegu on ta meie etuo poes toimetaja. Armastab koomiksid, head kohvi ja jalgrattasõitu.

Please select one of each of the ratings above.